Statue of Liberty National Monument

A gift to the United States from the people of France in 1886, the Statue of Liberty has become an international symbol of freedom. Because of the large number of visitors to the Monument each year, the National Park Service determined that the visitor access and egress must comply more closely with the Life Safety Code. The resulting work included two new stairs, a new elevator, and mechanical ventilation and emergency systems to support them. The intent of the design was to retain as much of the feeling of the space of the shaft as possible, as well as its industrial aesthetic. The metal and glass stairs intertwine through the original space, appearing to be free of the walls, and leaving the original Eiffel-designed girders visible. Lighting serves to accent the historic features and material textures, as well as to provide destinations as the stairs wind through the Pedestal.

In order to improve egress capacity, a second stair was added to the east at the exterior of the Pedestal to match the existing monumental stair to the west. Two new stairs from the Terreplein to grade provide the last link in the egress route for visitors, exposing previously buried elements related to the history of Fort Wood. These interventions have made the structure more welcoming, safe, and accessible while preserving the significant historic features of this World Heritage Site.

Project Navigator